Istoria Bowen

Istoria Terapiei Bowen.

Terapia Bowen este o tehnica manuala simpla, descoperita de un om simplu, Thomas Ambrosius Bowen (1916-1982), din Geelong, Australia. Acesta si-a descoperit interesul pentru metodele ce usureaza suferinta oamenilor, incepand sa descopere ca “dar de la Dumnezeu” ca anumite miscari delicate aplicate pe corp au efecte deosebite. Tom Bowen a fost al treilea copil, singurul baiat, al familiei William si Norah Bowen care in 1910 au emigrat din Marea Britanie spre Australia. Tatal lui nu l-a lasat sa faca prea multa scoala, obligandu-l sa-si intrerupa studiile si sa se angajeze. in timpul liber practica sportul, a fost si arbitru de fotbal, iar pasiunea pentru anatomia omului si-a descoperit-o in mijlocul jucatorilor de fotbal care in pauze erau masati de terapeutul echipei.

Asa a inceput sa studieze singur anatomia descoperind miscarile delicate care astazi formeaza Bowtech – Tehnica Originala Bowen. Prima pacienta a lui Tom Bowen a fost sotia lui, grav bolnava de astm care necesita adeseori spitalizare. Aplicandu-i anumite miscari a ajuns in scurt timp sa nu mai aiba nevoie de spitalizare. Munca lui Tom a inceput “oficial” cu tratarea colegilor de fabrica, iar din 1959 a inceput sa dea consultatii la casa familiei Horwood, seara, dupa terminarea orelor de munca.  La scurt timp si-a dat demisia si a inchiriat o clinica in Geelong, angajand-o pe Rene Horwood ca secretara.

 

Tom Bowen era extrem de ocupat la clinica sa, efectuand peste 13.000 de tratamente pe an. Aceasta informatie a fost confirmata de un studiu comandat de guvernul statului Victoria, in 1975, cu privire la activitatea terapeutilor de medicina alternativa. A tratat un numar impresionant de oameni si personalitati, copii mici si persoane cu dizabilitati, carora le acorda tratamente gratuite.

In 1974, cand participa la o conferinta nationala pe teme de sanatate, Oswald Rentsch l-a intalnit pentru prima data pe Tom Bowen. Desi nu stia prea multe despre metoda lui Tom, Ossie i-a cerut spontan sa-l invete si pe el metoda lui.

Tom Bowen a fost de acord, iar in urmatorii doi ani si jumatate Ossie a studiat tehnica domnului Bowen, alaturi de alti cinci “baieti”, fiind in cele din urma singurul autorizat sa-i consemneze lucrarea. Tom Bowen nu avea nici un fel de notite, nici schite sau manuale, dar cu ajutorul secretarei lui Tom, Rene Horwood, Ossie a reusit sa redacteze o reprezentare fidela a tehnicii originale a domnului Bowen.

Ossie si Elaine Rentsch au fost primii terapeuti care aplicau metoda lui Tom Bowen la clinica lor din Victoria, denumind-o in onoarea lui Tom Bowen, tehnica Bowen (Bowtech – The Original Bowen Technique). in 1986 au organizat primul seminar in Perth, Australia si au fondat in 1987 Academia de Terapie Bowen din Australia. Din 1990 familia Rentsch se ocupa doar de predarea tehnicii in forma sa originala, introducand Bowtech in multe tari din toata lumea. Acum sunt sustinuti in munca lor de o mare echipa de instructori dedicati, ce sunt acreditati si inregistrati in cadrul Academiei. Unul dintre primii studenti a fost si Andrew Zoppos, in prezent instructor superior si membru onorific pe viata al Academiei Bowen din Australia, care a adus tehnica in Romania in anul 2006, predand si in prezent cu cel mai mare devotament, entuziasm si profesionalism. Suntem mandri si privilegiati sa avem un asa profesor in Romania!